Grava grimasă a grevei

Daniel Mureşan

Grevă, grevă și iar grevă. Toată lumea e agitată – profesori, elevi, părinți, politicieni, presă, societate civilă. Liderii de sindicat au simțit că le iese treaba și joacă tare, nefiind dispuși la compromisuri. Sigur, în centrul sistemului educațional este elevul, pe care profesorii trebuie să-l servească. De aici și acuza asupra profesorilor, că greva e împotriva interesului major al elevului. Parțial adevărat, deoarece greva este în favoarea elevului, care ar putea primi o educație mai bună.
Fără cea mai mică intenție de a provoca animozități în rândul diverselor categorii profesionale, stau și mă întreb dacă profesorii au cele mai mici salarii din sistemul bugetar. Sunt mulți dintre cei cu statutul de personal contractual ce au salarii mai mici. Să nu mai aducem aminte de sectorul privat, unde salariul minim e la ordinea zilei. Primele revendicări au fost doar de ordin salarial. Nimic despre școli cu WC-ul afară, despre părinții ce cumpără bănci, perdele și parchet pentru școală, despre slaba dotare a sălilor de clasă. Nimic. Doar despre bani. Hai să mai amintim despre cursurile after-school care se fac folosind baza materială a școlii, adică a noastră, fără să se perceapă un leu chirie. Despre banii negri ce se câștigă acolo. Sau despre sumele colosale, tot bani negri, din meditații. Sau despre procentul îngrijorător de analfabeți funcțional din țara noastră. Nu au adus sindicaliștii vorba despre directorii de școli numiți politic și despre gradațiile de merit ce se dau de pile și cumetrii. Cred că era bine de vorbit și despre acestea. Sigur, nu toți profesorii dau meditații, deci să nu îi băgăm pe toți în aceeași oală. Mulți au salarii foarte mici, iar demersul lor e justificat. Dar momentul ales de liderii sindicali e unul nepotrivit, tonul lor e acru, la pachet cu o grimasă plictisită, făcând ca mulți dintre părinți să scape câte o înjurătură printre dinți.
De partea cealaltă a baricadei, la politicieni, jalea e și mai mare. Se aruncă pisica de la un premier cu doctorat dubios la unul cu bacalaureat incert. Că tot suntem în domeniul educației. Când toată lumea se agita cu greva, ei depuneau coroane și umblau pe la festivități. Președintele și-a confirmat din nou nepăsarea, deci nicio surpriză. Impasibil! A dus câțiva elevi la Sibiu, exceptându-i de la grevă, să-i cânte „O lume minunată…”. Un fel de Ceaușescu mai tăcut. Că de tătuc nu-i iese.
Greva această ne arată o societate care stă pe un butoi de pulbere, plină de inegalități de toate felurile. Ne arată o clasă politică ce trăiește doar din ajutoare de la UE, dar care nu renunță în ruptul capului la pensii speciale. Poate că în loc să ne gândim cât ne costă profesorii, ar trebui să ne gândim ce valoare aduc în societate. Sau să ne gândim cât ne costă slaba lor prestație. Greu, foarte greu.

5 Thoughts to “Grava grimasă a grevei”

  1. Jos pensiile speciale !

    Soluția există, edte cea cerută de UE și indicată de FMI, lichidarea pensiilor speciale care ne-ar aduce, GRATUIT, din PNRR 3,2 miliarde €, chiar mai mult decât trebuie. Problema e că politicienii nu vor nici morți să taie aceste pensii. Nu se poate, nu se poate, trebuie ca un general care nu a cotizat nicio zi la Fondul de Pensii să aiba o pensie specială de 10 ori mai mare decât a unui inginer care a cotizat peste 40 de ani. După ce au sacrificat pensionarii pe contributivitate, din prima, jalon PNRR îndeplinit zelos, chiar un procent mai mic de 9,4 %, acum sunt gata să sacrifice și elevii !

  2. […] Daniel Mureşan Grevă, grevă și iar grevă. Toată lumea e agitată – profesori, elevi, părinți, politicieni, presă, societate civilă. Liderii de sindicat au simțit că le iese treaba și joacă tare, nefiind dispuși la compromisuri. Sigur, în centrul sistemului educațional este elevul, pe care profesorii trebuie să-l servească. De aici și acuza asupra profesorilor, că greva e împotriva interesului major al elevului. Parțial adevărat, deoarece greva este în favoarea elevului, care ar putea primi o educație mai bună. Fără cea mai mică intenție de a provoca animozități în rândul diverselor…  » Mai multe detalii […]

    1. Geo

      Intr-adevăr profesorii tineri au salarii mici. Despre ceilalți nu se poate spune același lucru.Dar nu s-a auzit niciun cuvânt despre depolitizarea invatamantultului și calitatea învățământului. Dar , despre ce calitate poate fi vorba atunci când copiii noștri sunt educați de Cota Vasile. Da , da acel Cota Vasile care a delapidat Volei Club Municipal Zalau și care acum preda hoția la Liceul Tehnologic Mihai Viteazul Zalau. Deci, pana și aici și-Arafat coada politicul

      1. Anonim

        Puscariasul e profesor ?

  3. Anonim

    Nu-i mai satura Dumnezo. Numa bani vad

Leave a Comment